9 باور غلط درباره نوشیدنی و دانه کفیرآب
کفیرآب نام نوشیدنی مفید و خوشمزه ای است که توسط دانه های زنده کفیرآب تهیه می شود. همه ما کفیر را به خوبی می شناسیم و با خواص آن نیز آشنا هستیم ولی کفیرآب محصول جدیدی است که در سال های گذشته توسط فروشگاه پربیوتیک وارد ایران شده است. تهیه این نوشیدنی در خانه آسان است .
از خواص این نوشیدنی طبیعی و گازدار میتوان به خاصیت ضدسرطانی ، منبع سرشار پروبیوتیک ، اسیدهای آلی ، آنزیم های مفید ، آنتی اکسیدان ها و بهبود گوارش اشاره کرد. با توجه به شباهت آن با کفیر و کامبوجا ، برخی تصورات غلط راجع به این نوشیدنی وجود دارد. وب سایت culturesforhealth در مقاله جالبی این موارد را بررسی کرده . با ما همراه باشید.
باور غلط 1: كفیر آب و کامبوجا يكسان هستند
درست است که این محصول با کامبوچا شباهتهایی دارند ، هر دو نوشیدنی پروبیوتیک هستند و هر دو را می توان گازدار و با میوهها مزهدار کرد. با اینحال، این نوشیدنیهای تخمیر شده دارای چندین تفاوت مهم هستند. مدت زمان لازم برای تخمیر این نوشیدنیها و میکروارگانیسمهای دخیل در تخمیر آنها بسیار متفاوت است.
در حالیکه هر دو نوشیدنی تخمیری هستند، به درمان و بهبود مشکلات گوارشی کمک شایانی می کنند ولی از نظر روش تهیه و خواص سلامتی کاملا متفاوت هستند.
همچنین طعم آنها نیز کاملاً متفاوت است. کامبوچا مزه ترش و شیرینی دارد، ولی این محصول از نظر طعم گازدار و شیرینتر است. حتی پس از تخمیر دوم، طعم و مزه متفاوتی دارند
زمانی که شما بعد از تخمیر و جدا کردن قارچ ها، به نوشیدنی میوه اضافه می کنید و یک یا دو روز در کابینت فرصت می دهید خوشمزه و گازدار تر شود به این عمل تخمیر دوم یا ثانویه گفته می شود.
باور غلط 2: کفیر آب حاوی مقدار زیادی قند است
مانند کومبوچا و کفیر شیر، میزان قند نهایی کفیر آب بستگی به مدت زمان تخمیر آن دارد. در حین تخمیر، دانهها شکر را مصرف میکنند و آن را به دیاکسید کربن ، اسیدهای آلی، ویتامین ها ، باکتریها، آنتی اکسیدان و آنزیم های مفید تبدیل میکنند.
اگر سعی دارید از مصرف قند پرهیز کنید، اجازه دهید نوشیدنی شما در تخمیر اول تا حدودی شیرین باشد. در مرحله بعدی در زمان بطری کردن، هنوز مقداری شیرینی خواهد داشت که با اضافه کردن میوه یا آب میوه فرایند تخمیر ثانویه انجام خواهد شد و میزان شکر به حداقل خواهد رسید.
بیشتر بخوانید:
باور غلط 3: کفیرآب حاوی مقدار زیادی الکل است
الکل یک محصول جانبی فرآیند تخمیر است که در کفیر شیر و کامبوجا نیز وجود دارد و این محصول نیز از این قاعده مستثنی نیست. از آنجا که کفیر آب به اندازه کامبوجا اسید استیک ندارد، طعم تند آن هم کمتر است، بنابراین الکل موجود در آن ممکن است چند صدم درصدی بیشتر باشد. با این حال، مقدار الکل تولید شده در فرآیند تخمیر بسیار کم و عملاً ناچیز است و از نظر شرعی مشکلی ایجاد نمیکند.
باور غلط 4: این نوشیدنی را می توان بدون دانه کفیر آب تهیه کرد
نوشیدنیهای زیادی در بازار وجود دارد و همچنین دستورهای خانگی زیادی در اینترنت هست که به عنوان نوشیدنیهای پروبیوتیک گازدار معرفی میشوند. بعضی از این نوشیدنیها به نام کفیر آب شناخته میشوند یا با این محصول اشتباه گرفته میشوند، چون شبیه نوشابههای خانگی پر از آنزیم هستند.
اگرچه این نوشیدنیها ممکن است خواص مشابهی داشته باشند، اما در واقع کفیر آب نیستند مگر اینکه با دانههای واقعی کفیر آب تهیه شوند. ترکیب مخمرها و باکتریهای موجود در دانههای کفیر آب خاص است و طعم منحصر به فردی دارد.
باور غلط 5: دانههای کفیر آب را می توانید خودتان درست کنید
یک سوال رایج این است که آیا می توانم خودم این دانهها را درست کنم؟ پاسخ این سوال منفی است.این دانه ها ساختنی نیست بلکه به صورت کاملا طبیعی حین فرایند تخمیر نوشیدنی ، از شکر تغذیه کرده و رشد می کنند و چیزی نیست که کسی بتواند درست کند.
باید دانههای کفیر آب را از یک منبع معتبر مثل فروشگاه پربیوتیک تهیه کنید. این دانه ها مانند کفیر ، زنده هستند. شما با یکبار خرید و رعایت دستورالعمل تهیه ، مدت های میتوانید نوشیدنی فراسودمند تهیه و مصرف کنید.
باور غلط 6: برای تهیه باید از شکر خاصی استفاده کنید
برخی شکر ها برای دانههای کفیر آب بهتر هستند، با اینحال انواع شکر برای تهیه این نوشیدنی قابل استفاده هستند.
شکر سفید معمولی می تواند انتخاب مناسبی باشد. شما می توانید از انواع شکر مثل قهوه ای ، سرخ ، نیشکر و.. هم استفاده کنید. هر چه مواد معدنی شکر بیشتر باشد تخمیر بهتر انجام شده و رشد دانه ها بیشتر است. شکر سفید مواد معدنی زیادی ندارد. برای جبران این کمبود می توانید از میوه های خشک مثل کشمش ، خرما یا توت زمان تخمیر استفاده کنید.
باور غلط 7: کفیر آب و کفیرشیر رامیتوان به جای هم استفاده کرد
ساختار و میکروارگانیسمهای دانههای کفیر شیر و کفیر آب کاملا متفاوت است. کفیر شیر برای تخمیر انواع شیر و کفیرآب برای تخمیر آب و شکر و میوه کاربرد دارد و دو نوع متفاوت هستند. تلاشهایی برای تبدیل دانههای کفیر شیر به دانههای کفیر آب انجام شده ولی نتایج آن موفقیتآمیز نبوده است.
باور غلط 8: دانهها تکثیر نمیشوند، پس خراب شدند.
عدهای نگرانند که دانههای آنها خراب شده باشد چون تکثیر نمی شود. درست است که افزایش دانه ها در زمان تولید نوشیدنی، نشانه تخمیر قوی و موفق است. ولی احتمال دارد برای مدتی حجم دانه ها ثابت بماند ولی تخمیر به خوبی انجام شود. اگر تمایل به افزایش دانهها دارید از مواد معدنی بیشتری استفاده کنید.
باور غلط 9: دانهها به میوه خشک شده یا لیمو نیاز دارند
بسیاری از آموزش ها و دستورالعملهای تهیه ، افزودن میوه خشک مثل زنجبیل تازه یا لیمو را صحیح میدانند. در دستورالعملهای دیگر ذکر شده که برای سلامت دانههای کفیر آب، نباید هیچ یک از این موارد را اضافه کنید. حال کدام مورد درست است؟
اضافه کردن میوه های خشک اغلب برای بهبود مواد معدنی به دانهها استفاده میشود. با اینحال این افزودنیها ضروری نیستند چون مواد معدنی را میتوان با روشهای سادهتری اعمال کرد. استفاده از شکر غنی از مواد معدنی، یا استفاده از نصف شکر سفید و نصف شکر قهوه ای بیش از هر چیزی برای رشد دانه ها مفید است.
مطلب پیشنهادی:
پاسخگوی سوالات شما هستیم!
در پایان این مقاله، از شما دعوت میکنیم نظرات، تجربیات و سوالات خود را در مورد شایعات مربوط به کفیر آب با ما در میان بگذارید. آیا تا به حال از دانههای کفیر آب استفاده کردهاید؟ چه نوع شکری را برای تهیه آن ترجیح میدهید؟ نظرات شما برای ما ارزشمند است، پس حتماً در بخش دیدگاهها با ما همراه شوید!
سلام.دور دانه های کفیر انگار جرم میگیره اطرافش انگار پوسته پوسته میشه مشکل از چیه
شهرام جان سلام احتمال داره ناخالصی میوه یا موادی که اضافه می کنین باشه. پیشنهاد میشه هر چند مرحله تخمیر یک بار دونه ها رو داخل آبکش شستشو بدید.
سلام ممنون از مطالب خوبتون
در مورد نمک که در تخمیر استفاده میشه هم مثل شکر هستش ! یعنی نمک رو به حداقل میرسونن.تشکر
من مدتیه کفیر آب درست میکنم و میخورم. ولی به شدت بو و طعم الکل میده. اصلا اونطور ک نوشتین مقدارش کم نیست. انگار الکل با آب قاطی کردم و میخورم. مصرفش برای طولانی مدت به کبد آسیب نمیزنه؟؟؟
معصومه جان سلام. میزان الکل این نوشیدنی بسیار ناچیر (بین 0.02 الی 0.05 درصد) هستش و این میزان در تمامی آب میوه ها و نوشیدنی های تخمیری وجود داره. با این حال می تونید از مرکبات (بدلیل داشتن شاخص گلیسمی پایین) برای تخمیر استفاده کنید که همین میزان ناجیز رو هم کاهش میده. اگر بازهم نگران وجود الکل هستید می تونید با تهیه یک هیدرومتر به سادگی میزان الکل رو بررسی کنید . ممنون از همراهیت
با سلام
من کفیر آب رو مدتی در یخچال نگهداری کردم کپک زده ؛ آب رو تعویض کردم اما بازم کپک هست دیگه قابل استفاده نیست؟
دوست خوبم سلام. اگه مدت زیادی از دونه ها استفاده نکنی ضعیف شده و از بین میرند علاوه بر این کپک هم مشاهده کردید. پیشنهاد می کنم دونه های جدید تهیه کنی . ممنون از همراهیت.
سلام من کفیر اب سفارش دادم امروز رسید دستم باید کل مواد داخل بطری رو بریزم برای تخمیر یا فقط یکم ازش بردارم روی برگه دستور ننوشته چه مقدار باید بریزم میشه راهنمایی بفرمایید
زهرا عزیز سلام. کل محتوای بطری رو با صافی دونه ریز پلاستکی صاف کنید و برای تخمیر به ظرف آب و کمی شکل حل شده (طبق بروشور) اضافه کنید. دونه ها علاوه بر تخمیر نوشیدنی از شکر تغذیه و رشد می کنند. ممنون از همراهیت
چه فرقی بین کفیرآب و مخمر معمولی که در حقیقت سویه سایکرومایسز سرویسز محسوب میشه، وجود داره؟ هر دو شکر رو تخمیر میکنن و خروجی این تخمیر گاز کربنیک و الکل و یکسری مواد مغذی دیگست.
نام علمی کفیرآب چیست؟
شاهین عزیز سلام. این دانه ها زنده و طبیعی هستند و با یکبار خرید مدت ها می تونین استفاده کنید. با نام Water Kefir یا Tibicos می تونین جستتجو کنید.
سلام
نمیدونم چرا تخمیر انجام نمیشه!!
چه کنم؟!
چطور بفهمم کفیر آب خراب شده
بهمن عزیز سلام
دانه های کفیر می توانند سال ها زنده بمانند. با این حال، اگر فراموش شوند (مثلاً برای مدت طولانی در یخچال بمانند)، ممکن است ضعیف شوند و بمیرند. برای اینکه بفهمید دانه های کفیر آب شما مرده اند یا خیر ، می توانید آنها را با تخمیر آزمایش کنید. اگر دانه ها مرده باشند، آب بسیار شیرین می ماند و نشانه های تخمیر مثل حباب و کف روی سطح ایجاد نمی شود. نشانه دیگر ،ظاهر شدن کپک روی سطح مایع است. متأسفانه، اگر این اتفاق بیفتد، هیچ کاری نمی توانید انجام دهید. دانه های جدید تهیه و دوباره شروع کنید!
سفارش دادم هنوز نیومده چند روزه
دوست خوبم سلام.برای پیگیری سفارشتون به اطلاعات بیشتری نیاز داریم.لطفا با شماره 71053511 در تماس باشید. ممنون از همراهیت